tirsdag den 8. maj 2012

Smilet er den korteste afstand....

Forfatter: Niels-Jørgen Kaiser
Genre: Biografi/Erindring

Bogen handler om Victor Borges liv - fortalt af Victor Borge til Niels-Jørgen Kaiser igennem timers samtaler.

Bogen tager sin begyndelse i København omkring 1. verdenskrig, hvor Victor Borge (som dog har fødenavnet Børge Rosenbaum på dette tidspunkt) voksede op. Victor Borges far var kongelig kapelmusikus, og ved Victor Borges fødsel, var han 61 år gammel - som Victor Borge siger det: “gammel nok til at være min bedstefar, men det vidste han åbenbart ikke”.

Victor Borge beskriver sin ungdom, hans tid på Musikkonservatoriet, hans tid med film og revyer, men også tiden omkring 2. verdenskrigs begyndelse i 1939, hvor han er nødt til at flygte til Sverige for ikke at ende midt i tyskernes jagt på jøder.

1 år senere flygter han til USA - en rejse, som går via Finland - og lander i New York...... uden penge og uden at kunne sproget. Det er ikke nemt tilværelse, men det lykkedes alligevel for ham - i 1942 - at blive kåret til årets radiofund.

Bogen er i høj grad krydret med Victor Borge tankevækkende finurligheder, som f.eks. bogens start:

Victor Borge er flygtet i Sverige, og efter hans flugt, dør hans mor. Victor Borge kan ikke tage tilbage til Danmark for at deltage i hendes begravelse, men det hinder ham ikke i at spille en sidste gang for sin mor - nemlig ved hendes begravelse. Han låner ganske enkelt nøglerne til Mosaisk Trossamfunds Kirkegård i Stockholm, sætter sig ved orglet og venter til præcis det tidspunkt, hvor hans mors begravelse finder sted i Danmark.

Victor Borge har under sit studie på Konservatoriet tjent til sine fornødenheder ved at spille som f.eks. organist ved begravelserne på Mosaisk Vestre Kirkegård i København, og kender derfor hele ceremonien meget godt.

Så fra Mosaisk Trossamfunds Kirkegård i Stockholm tager Victor Borge sin helt personlige afsked med sin mor, som efter ceremonien bliver stedt til hvile ved siden af hans far, som er død 8 år tidligere.

Langt senere - da Victor Borge er kommet til USA - fortæller han historien om sit hønseri, som starter med et hønsehold og lidt salg af æg. Det hele udvikler sig til en større produktion - ikke kun af æg, også af høns til slagterierne. Det hele får dog en brat ende, da han, en aften på vej hjem, møder lastvognen med alle hønsene til slagteriet. Her ser han, hvordan hønserne hænger med hovederne ud af lastvognens sider - skæmte og forvildede..... efter det syn lukker han sit hønseri ned.

Bogen indeholder selvfølgelig også en masse om Victor Borges liv på scenen, hans koner og børn og hans fantastiske liv i øvrige - alt sammen beskrevet som kun Victor Borge kan gøre det!

Bogen har plads på min boghylde, og med et par års mellemrum, bliver den taget frem og læst igen - og så bliver der atter grin og grædt med Victor Borge.

1 kommentar:

  1. Jeg skal til at flytte og får mindre plads, så derfor skal et par bogreoler ryddes. Da jeg er meget imod at smide bøger ud, vil jeg gerne give dem til evt. interesserede. Udvalget er meget bredt og er for størstedelen paperbacks på engelsk. Hvis duer interesseret - eller kender nogen der er - så er I meget velkomne til at kontakte mig.
    Hilsen Susan (e-mail sf@ghsdk.dk)

    SvarSlet