tirsdag den 13. december 2011

Øst for Paradis

Forfatter: John Steinbeck

Selv om det er ved at være en del år siden, jeg sidst læste denne skønne, gamle klassiker, vil jeg ikke undlade at nævne den her - for det tilfældes skyld, at der skulle være én og anden bogorm som endnu har en stor oplevelse tilgode. Desværre ved jeg også, at mange har fået dén oplevelse spoleret i skolen eller gymnasiet, hvor romanen i en årrække var de ambitiøse læreres foretrukne.

Handlingen udspiller sig i Californien i begyndelsen af 1900-tallet, hvor tvillingerne Aron og Caleb vokser op sammen med deres far, som gennem hele drengenes opvækst holder historien om deres tilblivelse og moderen skjult for omverdenen.

Mere vil jeg egentlig ikke røbe om handlingen, men romanen er så mesterligt bygget op med flere, sideløbende historier og tilbageblik, som flettes sammen på bedste vis, at vi - og tvillingerne - efterhånden får samlet brikkerne i en noget overraskende helhed.

John Steinbeck mestrede et meget smukt og nuanceret sprog, og forstod at beskrive både det Californiske landskab, mennesker, stemninger og relationer så levende, at man bagefter har en klar følelse af at være del af historien.

Øst for Paradis er uforglemmelig fiktion, som indeholder alt hvad man kan ønske sig af en god roman: spænding og drama, kærlighed og had, mystik og troværdige personskildringer. Et oplagt julegaveønske!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar