lørdag den 22. oktober 2011

Et glas mælk, tak!

Forfatter: Herbjørg Wassmo


Dorte er 15 år og lever et ydmygt og udsigtsløst liv sammen med sin mor og søster i Littauen, da hun af andre unge lokkes med til Sverige for at arbejde. Vi følger den lidt naive og uvidende pige gennem en umenneskelig hård kamp for livet, og slipper hende først to år senere da hun - tilsyneladende - reddes på målstregen.

Herbjørg Wassmo har angiveligt bygget sin roman på autentiske beretninger om nutidig, hvid slavehandel i Sverige og Norge, men historien er til tider så ufatteligt barsk at den er tæt på at virke utroværdig. Portrættet af den unge pige og hendes udvikling er dog så fint tegnet, så jeg endnu - længe efter at bogen er sat tilbage på reolen - kan tage mig selv i at tænke på, hvordan det sidenhen er gået hende.

Forfatteren har, som det nok er kendetegnende for hende, ladet slutningen stå åben og overladt det til læseren at afgøre, hvordan hovedpersonen bedst kan hjælpes videre i livet. Hun har også skabt en nødvendig debat om en side af vores samfund, som de færreste nok har fantasi til overhovedet at fatte kan være virkelighed.

1 kommentar:

  1. Fantastisk bog. Har også selv læst den for længe siden. Den sætter sine spor i ens bevidsthed.
    Kan klart anbefales, men den er meget barsk, så det er ikke læsning for sarte sjæle!

    SvarSlet